Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2012 13:52 - Кадафи първата жертва на войните за вода !
Автор: abstrakttsionist Категория: Други   
Прочетен: 2211 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
image
Според теориите на конспирацията за действията на американското правителство – една от най-шумните и най-новите е, че убийството на либийския лидер Муамар Кадафи съвсем не е било заради петрола, а заради грандиозен воден проект.

Амбицията на полковника била да превърне пресъхналата Африка в процъфтяващ континент. Нещо, което е много неизгодно за тези, които за сметка на глада и жаждата на африканците всяка година заработват милиарди. Строителството в Либия на Великата изкуствена река по неизвестни причини не влиза в полезрението на средствата за масова информация. Независимо от факта, че това съоръжение през 2008 година е било признато в Книгата за рекордите на Гинес за най-големият иригационен проект в света. Но тук са важни не толкова мащабите на строежа на века, а неговите цели. Защото ако либийската изкуствена река бъде достроена, тя ще превърне Африка от пустиня в плодороден континент. Такъв, каквито са Евразия или Америка.

Но целият проблем е в това „ако”…

През 1953 г. либийците, опитвайки се да намерят нефтени находища в южните региони на страната си, открили вода – гигантски подземни резервоари, подхранващи оазисите. Чак след две десетилетия жителите на Либия разбрали, че в ръцете им е попаднало далеч по-голямо съкровище, отколкото е „черното злато”. Африка от незапомнени времена страда от суша и континентът е с оскъдна растителност. А тук буквално под краката има около 35 хиляди кубически километра артезианска вода.

С подобен обем например може напълно да се потопи цяла Германия с нейните 357 021 квадратни километра площ, а дълбочината на подобен воден потоп ще е около 100 метра. Ако тази вода се пусне на повърхността, тя ще превърне Африка в цветуща градина!

Именно такава идея споходила либийския лидер Мумар Кадафи. Още повече 95 на сто от територията на страната му представлява пустиня. Под патронажа на Кадафи бил разработен проект от сложна мрежа тръбопроводи, които биха доставяли вода от Нубийския водоносен слой в засушливите региони на страната. За реализацията на този грандиозен план в Либия от Южна Корея пристигнали специалисти по съвременните технологии. В град Ел Бурайка построили завод за железобетонни тръби с диаметър четири метра. На 28 август 1984 г. Муамар Кадафи лично присъствал на старта на строителството на тръбопровода.

Осмото чудо на света



 

Великата изкуствена река не просто е наречена най-големият иригационен проект в света. Някои дори я смятат за най-крупното инженерно съоръжение на планетата. Самият Кадафи наричал това свое творение Осмото чудо на света. Сега тази мрежа включва 1300 кладенеца с дълбочина 500 метра, четири хиляди километра положени под земята бетонни тръби, система от помпени станции, резервоари – хранилища, центрове за контрол и управление.





Всеки ден по тръбите и акведуктите на изкуствената река преминават по 6,5 милиона кубически метра вода, които снабдяват столицата Триполи, Бенгази, Сирт и други селища, а също така и вече зеленеещите посред бившата пустиня поля. В бъдеще страната възнамерявала да оросява 130-150 хиляди хектара култивирани земеделски земи, като покрай Либия в системата щели да бъдат включени и други африкански държави. Така в крайна сметка Африка не просто ще престане да бъде вечно гладуващият континент, но даже сама би започнала да изнася ечемик, пшеница, овес, царевица. Завършването на проекта било планирано да стане след 25 години, но…

Изгонването от рая

В началото на 2011 г. Либия бе обхваната от гражданска война, и на 20 октомври т.г. Муамар Кадафи беше убит по оскърбителен начин от въстаниците.

Съществува мнение, че истинската причина за убийството на либийския лидер е станала именно неговата Велика изкуствена река. Най-напред зад това стоят редица големи държави, извършвали доставки на продоволствие в африканските държави. Разбира се, на тях им е изключително неизгодно превръщането на Африка от потребител в производител. Второ, заради прираста на населението на планетата прясната питейна вода с всяка изминала година става все по-ценен и скъпоценен ресурс. Още към днешна дата недостиг на питейна вода изпитват много европейски държави. А тук в ръцете на Либия се оказва източник, който според оценките на специалистите, ще стигне за близките 4-5 хилядолетия!

Веднъж при тържественото завършване на един от етапите на строителството на Великата изкуствена река Муамар Кадафи заявил: „Сега, след това постижение заплахите на САЩ срещу Либия ще се удвоят. Американците ще направят всичко, за да погубят нашия труд и да оставят либийския народ потиснат”.

Прочее на това тържество присъствали ръководителите на много африкански държави, сред които и египетският президент Хосни Мубарак. В началото на 2011 година Мубарак бе свален от поста в резултат на внезапно избухналата в Египет революция. Странно съвпадение, нали?

Забележителното е, че когато в либийският конфликт се намесиха силите на НАТО с цел „защита на мирното население”, авиацията на алианса нанесе удари именно по ръкавите на Великата изкуствена река, върху помпените станции и разрушиха завода, където се произвеждат бетонните тръби за реката.

Така че с голяма вероятност може да се предположи, че борбата за нефт ще бъде заместена от друга война – за вода. И Кадафи стана първата жертва на тази война.














 



Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Нали беше нефта?
22.04.2012 14:11
Нали беше нефта?
цитирай
2. abstrakttsionist - Така беше , но сега е водата
22.04.2012 17:21
не напразно Ванга е прорицала че ще се водят войни за вода !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: abstrakttsionist
Категория: Други
Прочетен: 84761
Постинги: 30
Коментари: 22
Гласове: 172
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031